12 augusti 2011

TUMMEN

Det är några som undrat va TUMMEN-studien är så därför tänkte jag informera lite.

TUMMEN(Tillväxt och Utveckling med ModersMjölkErsättning)

"Vi genomför en studie som syftar till att ytterligare förbättra modersmjölkersättning. Den modersmjölk som finns idag är bra och barnet får på ett säkert sätt i sig den näring som behövs. När man jämför stora grupper av barn som fått modersmjölkersättning med barn som fått bröstmjölk kan man dock fortfarande se små skillnader. Den tydligaste skillnaden gäller barnets tillväxt där barn som fått MME(modersmjölksersättning) har en liten ökad risk för att få övervikt och fetma.
Detta för att vi studerar en ny MME som dels innehåller mindre energi än den nuvarande MME och dels innehåller ämnen som är biologiskt aktiva(medverkar t ex i immunförsvaret). Dessa ämnen finns naturligt i bröstmjölk och komjölk men har tidigare förstörts under processen när man tillverkar MME. Med nya tekniker kan man nu tillverka MME som innehåller dessa ämnen."

STUDIEN
Dom studerar barn som är friska och har en födelsevikt mellan 2500 och 4500g. Dels barn som ammas helt tom 6 mån, dels barn som av någon anledning inte ammas. Barnen delas in i tre grupper,en grupp ammande och två grupper me MME. Varav en grupp får den nya och den andra gruppen får BabySemp1. Varken vi föräldrar eller studiepersonalen vet vilken grupp som får vad. Det ska tydligen famkomma sen.

Dom undersöker barnen vid 2,4,6 och 12 månader. Samt vid 5 år.
Vid varje besök mäts längd,vikt och huvudomfång,blodtryck och blodprov för att titta på blodfetter,blodsocker och inflammationstecken. Vid besöken upp till 12 mån tas även avföringsprov och salivprov.
Det vi som förälder ska göra då är att varje månad upp till 6 månaders ålder fyller i en matdagbok under tre dagar samt bokför avföringen. Samt sjukdomssymptom ska föras in på ett papper.

Vid första besöket samt 4 månaders besöket mäter dom barnets kroppssammansättning i en apparat som heter PeaPod. Den mäter hur stor del av barnets vikt som består av fett,muskler,skelett etc. Denna...
Vid 6 månader görs även en synundersökning samt en undersökning av barnets blodkärl på halsen och buken för att mäta tjockleken av blodkärlsväggen.
Vid 12 månader görs en undersökning av barnets utveckling.

Sedan blir det ett hopp till 5 år där det "vanliga" görs. Bara för att följa upp!!

Kan låta mkt men det är ju inte det. Bara kul att va me och få åka dit. Sen får man ju maten oxå. Det roliga är att Thyra och Abbe hamnade i olika grupper. Det innebär att nån av dessa tu har fått äta den nya!! Ska bli kul sen o höra!!

Nä fy vilket fakta inlägg det blev idag. Nu ska jag dricka mer kaffe och invänta Vanja o Elle som kommer ut idag. Vi ska ut i skogen me lite picknick och plocka lite blåbär!
Ha en härlig SOLIG fredag!!

Tills Vidare
//Linda

Inga kommentarer: