11 februari 2010

Grovt och gott fullkornsbröd med dinkel


2 bröd

Dag 1

5 g jäst
7 dl naturell youghurt
1 msk honung
1 1/2 dl rågkross
1 1/2 dl rågflingor
6 dl dinkelmjöl fullkorn


Dag 2
20 g jäst
2 dl vatten
2 msk matolja
1 1/2 tsk salt
2 msk honung
8-9 dl vetemjöl special me fullkorn


Dag 1

Smula jästen i en bunke. Värm yoghurten fingervarm och häll över jästen. Tillsätt honung och rör om.
Tillsätt de torra ingredienserna och rör samman till en lös men slät deg.
Täck degen med plastfilm som du stuckit några hål i. Låt jäsa i rumstemperatur över natten.


Dag 2

Smula jästen över fördegen och tillsätt vattnet. Rör om.
Tillsätt matolja, salt och honung. Blanda sist i vetemjölet och arbeta samman till en blank deg. Täck degen med bakduk och låt den vila i bunken ca 1 timme.
Stjälp upp och knåda samman den lätt och dela i två lika stora delar.
Forma degbitarna till runda bröd somplattas ut lite. Lägg dom i smorda runda bakformar som var och en rymmer ca 2 liter. Strö över lite dinkelmjöl och ställ dem för att jäsa ca 35 min eller tills de nått upp till kanten.

Sätt ugnen på 250 grader.
Skär ett ytligt rutmönster på de färdigjästa bröden och ställ in i nedre delen av ugnen. Säng genast ugnen till 200 grader och grädda bröden färdiga på ca 40 min.
Gjorde dessa efter att ha hittat receptet i veckans Allers. Det luktar fantastiskt här nu och dom ser otroligt goa ut. Fina blev dom oxå iom att man la dom i formar.
Ska ut me Joker en sväng nu men sen blir det att smaka...
Tills Vidare
//Linda

1 kommentar:

Anneli sa...

Detta ska helt klart bakas! Låter supergott.

KRAM!