08 mars 2010

Honungsglaserade revbensspjäll alá Per Morberg

ÄLSKAR denne mans kokbok. Nu ska jag lägga ut ett recept som är e stor favorit i den boken!

1 1/2 kg tjocka revenspjäll

Marinad:
10 g rårörsocker
1 1/2 d flytande honung
3/4 dl äppelcidervinäger
4 krossade vitlöksklyftor
4 msk tamarisoja
1 msk salt
2 tsk tabasco
4 cm skalad och riven färsk ingefära
4 msk fransk senap
saften från 1 apelsin

DAG 1:
Blanda socker, honung och vinäger till marinaden i en kastrull och värm upp under omrörning. Se till att sockret löser sig och smälter. Tillsätt resten av ingredienserna och rör marinaden slät. Låt den svalna.
Pensla marinaden över spjällen och lägg dem i en stor plastpåse. Låt marinera i kylskåp i 1 dygn.

DAG 2:
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta ut spjällen ur plastpåsen och pensla på ordentligt med marinad. Släng inte marinaden som blir kvar i påsen.
Lägg spjällen medköttsidan uppåt i en långpanna och ställ in i ugnen när ugnen blivit varm. Vänd på spjällen efter ca 30 minuter och pensla på mer marinad. Ungstek dem ytterligare 1 timme och pensla på marinad flera gånger under stektiden. Köttet ska bli knaprigt på ytan.
Servera medcoleslaw och potatismos.

Coleslaw:
Strimla vitkål, några morötter, äpplen och en lök. Lägg alltsammans i en skål och blanda ner lite majonäs och gräddfil så att strimlorna håller ihop. Salta och peppra. Låt stå en stund. KLART!

Potatismos:
Skala och kola 8-10 potatisar tills de blir riktigt mjuka. Häll av vattnet och stöt eller vispa potatisen. Tillsätta 50 g smör och 1 dl vispgrädde blandat me 1 dl mjölk.
Smaka av med lite riven muskotnöt, salt och vitpeppar


NICE!!!!!

5 kommentarer:

Caroline sa...

Har hans kokbok också och just detta recept har jag funderat på att laga fler gånger än vad jag minns. MEN, jag finner icke tamarisojan. Vart köper du din?

Hipsterlillamy sa...

Ja det är GALET gott!!
Tamarisojan köper jag på IcaMaxi!!
Hoppas du hittar den!

Nilsson sa...

Har precis gjort i ordning marinaden för att prova snart. Tycker personligen marinaden smakar som vilken typisk kinesisk / japansk köttsmaksättning som helst. Inte för att det är något negativt, men ser ingen anledning till t.ex. senapen och äppelvinägern när sojan, vitlöken och ingefäran är så dominerande. Hoppas på goda revbensspjäll, men blir lite besviken när de enskilda smakerna inte riktigt får plats.

Nilsson sa...

Måste säga att marinaden fungerade ypperligt ihop med revbensspjällen, till det: rostade potatisar, äpplen, lökklyftor, morotsbitar och champinjoner smaksatta med rosmarin och timjan. Överbliven marinad fick sätta smak efter behag vid bordet. Tillsammans med gräddsås var allt detta kanon!

PS: Syrliga äpplen i stora klyftor ska det vara! DS

Hipsterlillamy sa...

Trevligt Nilsson!! Lätju inte allt för dumt det me alla tillbehör. Det vrider ju INTE alls i min tarm just nu....hhihihi
Bäst att lägga sig!!